Een foto van mij in mijn eigen opvang met een baby’tje van een aantal maanden. Inmiddels ook alweer afgestuurd, waar blijft de tijd? 🙂
Je vertelde me dat je baby in de nacht goed slaapt, maar dat ze overdag het liefste bij jou in jouw armen slaapt. Wanneer je haar dan op een ander plekje neerlegt, reageert ze daarop….. ze wordt onrustig en gaat huilen.
Je zou het graag anders zien. Overdag heb je nauwelijks je armen vrij om andere dingen te doen en ook zou je het fijn vinden als ze zo snel mogelijk zelfstandig leert te slapen.
Het is echt heel begrijpelijk dat je deze wens hebt en je hoeft je er niet voor te schamen! Het is nogal wat….. ineens zijn jullie papa en mama geworden van een klein wezentje, compleet afhankelijk van jullie. Zo’n kleintje is voortdurend bij je en je bent je eigen ruimte echt kwijt. Weet je, dat kan soms best een benauwend gevoel geven. Ik kan me nog wel herinneren dat ik dat ook zo voelde toen onze dochter er net was….
Weet je, je kindje is nog erg klein. Het wordt geboren met een omgekeerd dag- en nachtritme en slaapt in het begin alleen maar op de drang om te gaan slapen. Het slaapt af en aan. Korte slaapjes zijn normaal hoor, maar er kan juist ook heel lang geslapen worden.
Ook kunnen krampjes plagen. Die beginnen zo tussen de 2 en 3 weken en pieken rond de leeftijd van een weekje of 6. Meestal merk je dit een half uur na de voeding… Jullie meisje is 5 weekjes, dus kan hier zeker last van hebben…
De slaaphormonen gaan pas tussen de 7 en 12 weken pas werken, dat is heel verschillend per kindje. Vanaf die tijd functioneert je kindje eigenlijk ‘normaal’ qua slaap en dan kan je voorzichtig aan gaan beginnen om het te begeleiden.
Je kan dan rustig aan beginnen met het creëren van een mooi ritme, de droomritmes zijn hier een fijne leidraad in. Lukt het niet zelfstandig…..geen nood! Op deze leeftijd vaar je nog zo mee op de behoeftes van je kindje, willen ze ook clusteren en graag bij mama zijn…. hier kan je dus in meegaan, hoor.
Natuurlijk kan je je kindje ook helpen door het te dragen of in te bakeren. Dat laatste kan vanaf ongeveer de 3e week. Let wel goed op de temperatuur en warmte stuwing.( Op het moment van mijn schrijven is het 33 graden) Het geeft je net weer even wat meer ruimte om wat te doen.
Ook het wiebelen met de kinderwagen wil zeker helpen. Wanneer je kindje bij jou in slaap is gevallen, leg je het in de wandelwagen en beweeg je, of wandel je even een blokje om. Vaak helpt de cadans van de wandelwagen om toch de slaap te blijven pakken.
Zo tussen de 7 en 12 weken kun je beginnen met het aanleren van de juiste gewoonten op het gebied van de slaap. Je kan gebruik maken van de ritmes die ondersteunend werken, een bedtijdritueel, het voorspelbaar maken van de activiteiten en het gebruik van voeding en daglicht. Dan komt er steeds meer structuur en kan je kijken naar een slapen – voeden – spelen ritme. Ook wordt de slaapplek belangrijk. Zorg voor een lekker donker kamertje ( op de schaal van 1 tot 10 is dat ongeveer een 8) , kijk uit met elektronica en blauw licht en zorg voor rust en een goede temperatuur…
Dan is het echt goed observeren van je kleintje… stapje voor stapje kan je dan afhankelijke slaapassociaties afbouwen. Het is echt afhankelijk van een aantal factoren hoe snel dit gaat. Denk , bijvoorbeeld, aan hoe de geboorte is geweest? Is er verder geen lichamelijke onrust?
Het mooie is…. als je nu op een rustige manier aan de slag gaat, leg je straks een prachtige basis voor later. Jullie meisje is nu nog echt helemaal één met jullie. Door haar passend bij haar tempo en ontwikkeling te begeleiden, zal ze zich veilig weten te hechten. Veilige hechting geeft vertrouwen en kan voor betere slaap zorgen. Vanuit zo’n mooie basis zal je kleintje ook in de toekomst weer makkelijker los durven te laten.
Weet dat er rond de 4 maanden een slaapregressie aankomt. Dan verandert er van alles op het gebied van haar slaap en dit is echt wel een pittige! Wanneer je nu een mooie basis hebt gelegd, zal het dan waarschijnlijk ook allemaal wat makkelijker verlopen.
Als ervaren coach kijk ik naar lichamelijke onrust, maar ook naar het slaapkamertje – de bevalling – de voedingen – draagkracht e.d. Ik vind het heel belangrijk om het kindje goed te observeren en te kijken wat het aankan, geen twee kleintjes zijn hetzelfde!
Lieve groet, Marijke