Wat zijn dat nou, die zeitgebers en hoe gebruik je ze zodat je kindje aan betere slaap komt?
Het zijn factoren van buitenaf die je kan inzetten om de slaapklokjes te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het juiste gebruik van daglicht, de voeding, de juiste balans in speel en rustmomenten, temperatuur, een fijn slaapkamertje, een mooi slaapritueel…..en nog veel meer…
Wist je dat het gebruik van ochtendlicht helpt om de slaapradartjes juist op elkaar af te stemmen? En wanneer je in de namiddag naar buiten gaat, dit activerend werkt en het ervoor kan zorgen dat je kleintje in de avond lastiger in slaap valt.
Probeer ook je voedingen zo te plannen dat het een positieve invloed heeft op de slaap. Borstvoeding is een prachtige zeitgeber. De (hormonale) samenstelling is ieder dagdeel weer anders. Wat heeft de natuur dat mooi gedaan!
Kijk ook goed naar geluid en omgeving. Mooie aardetinten, rust en niet teveel materialen helpen hierin mee.
Daarnaast is het goed om naar een balans te zoeken in rust en activiteit. Wanneer je kleintje flink aan het gymnastieken is geweest, of prikkels te verwerken heeft gehad – zorg dan weer voor rust. Lekker afschakelen in de box of op een speelkleed in een rustig hoekje.
Probeer de omgeving eens door de ogen van je kindje te zien. Ga maar eens liggen en kijk wat het ervaart. Wist je dat het wel 20 seconden kan duren voordat je kindje weer een nieuwe handeling heeft verwerkt. Dus doe rustig aan, kijk hoe je het benadert…. Doe niets onverwacht….
Lekker slapen maar weer!
Lieve groet, Marijke