Nou, je hebt rode en groene periodes.
De rode periodes zijn periodes waarin er heel veel gebeurt. Er kan lichamelijke onrust zijn, denk aan tandjes maar ook ziekte. Maar zo’n sprong waarin je kleintje eenkennig is of zich gaat losmaken, is enerverend en zorgt voor extra tumult. En dan heb je ook nog de slaapregressies. Die zijn vaak een stuk langer van duur…..
Wat zijn dat nou precies, die slaapregressies? Nou, je kleintje krijgt op dat moment prachtige nieuwe mogelijkheden op het gebied van de slaap. Zo manifesteren deze zich vaak als je kindje van 3 naar 2 of van 2 naar 1 slaapje gaat….. Helaas krijg je de handleiding er niet bij 🙁
Vaak duurt zo’n regressie een week of zes, om dan met een week of drie te pieken. Je merkt zelf wel wanneer het tumult weer af begint te nemen…
Toch kan je in deze zogenaamde rode periodes wel wat doen, hoor. Met het zorgen voor de juiste timing, passend bij de leeftijd van je kleintje , en het wegwerken van oververmoeidheid kan je gewoon doorgaan. Het kan dan lijken of er weinig gebeurt, maar je investeert gigantisch voor de komende periodes!
In de groene (rustige) fase pak je dan vervolgens weer door.
Wanneer het slapen in een ritme op de rit is en de onrust factoren onder contrôle, kan je gaan trainen. Als je dan gaat trainen is het belangrijk om vol te houden. Vergelijk het maar met het opruimen van rommel, in eerste instantie wordt er even wat meer troep gemaakt, om alles te kunnen selecteren en ordenen.
Vaak zie je na een week al wel verandering. De week die daarna volgt zorgt voor meer gewenning en slaap en in de derde week is het dan echt een gewoonte geworden. Het consequent volhouden en doorzetten zijn wel echt onontbeerlijk.
Maar écht, je legt een prachtige basis voor de toekomst van je kleintje! Naast de hechting, wordt ook de basis op het gebied van slapen de eerste twee jaar gelegd. Dit is zo belangrijk voor de rest van het leven van je kindje.
Lieve groet, Marijke